torsdag 6 november 2008

Nortec Collective – live i Göteborg

Här är min recension (ur GP) från onsdagens gig på Musikens Hus i Göteborg med Bostich och Fussible från mexikanska kollektivet Nortec. Det var också öppningskonsert för Planetafestivalen.

"Welcome to Tijuana - Tequila, sex & marijuana" sjöng Manu Chao på sitt sologenombrott för tio år sen. Dylika ingredienser verkade Nortec-killarna ha lämnat hemma, men förutom fräcka filmanimationer och musik från deras älskade hemstad kom dom med hundratals kilo brass (förlåt...) i form av nio man starka bleckblåsbandet Agua Caliente - "varmvatten" på svenska.
Nortecs koncept är att mixa modern elektronisk klubbmusik med den mexikanska norteñon, lantlig och hurtigt sentimental musik som faktiskt har sina rötter i europeiska invandrares medtagna folkmusik och tydligen alltid - så även här - frontas av ett dragspel och en bajo sexto, den mexikanska tolvsträngade gitarren.
Det är långtifrån självklart att foga samman möten som dessa, i synnerhet live, och jag har sett bättre exempel (läs: Gotan Project, jag ryser fortfarande när jag tänker på deras spelnign åp Nefertiti för några år sedan), men Nortec gör det ändå bra: leker frejdigt med struttigt pådrivande rytmer, blippiga syntljud, kitschiga vokalsamplingar och eldigt snärtiga trumpetfraser. Härlig musik att bli glad och upprymd av, men ett smockfullt dansgolv hade lyft upplevelsen ett rejält snäpp. Nu kändes glesheten lite hämmande.

Inga kommentarer:

ANNONS