måndag 14 september 2009

Massive Attack: Splitting The Atom EP

Massive Attack: Splitting The Atom EP (Virgin)
Typ hundra år sedan den gravt undermåliga skivan 100th Window (nja, 2003 var det visst) är Massive Attack på gång igen med ett album utlovat till februari men först denna fyrspåriga ep med kommersiell release satt till 5 oktober.
Efter ett par rätt trevande originalspår, först och bäst det långsamt och högtidligt framskridande titelspåret med Horace Andy som en av flera sångare, sedan den lika långsamma Pray for rain (gästad av Tunde Adibempe från TV On The Radio) som inte riktigt verkar veta åt vilket håll den ska ta vägen, så följer ett par remixar av, får man förmoda, kommande albumspår.
Och nu börjar det riktigt intressanta, dels för att det är idel svenskar bakom versionerna, dels för att det är nu det lyfter musikaliskt. Psyche med trotjänerskan Martina Topley-Bird på härlig sång ges en präktigt Fever Ray-klaustrofobisk inramning av paret Van Rivers och The Subliminal Kid (inte att förväxla med That Subliminal Kid som ju är DJ Spooky aka Paul D Miller), som den namnkunnige kanske råkar veta jobbar med just Fever Ray.
Inte lika omedelbart stark men likväl bra är Christoffer Bergs remix av Bulletproof love, gästad av en pratsjungande Guy Garvey.

Inga kommentarer:

ANNONS