onsdag 27 februari 2008

Pacific!: Reveries

Pacific!: Reveries (Dolores/Virgin)
"Hur är den då?" undrade redaktörn i ett mejl för några veckor sen, när jag just fått skivan i lådan. "Skön! Härlig! Rolig!" svarade jag. Ett första intryck som stått sig ganska väl sedan dess.
Som så många bra projekt tycks göteborgsduon Björn Synneby och Daniel Högberg ha startat som en lek, en verklighetsflykt, ett förutsättningslöst prövande. Infallen var till för att följas upp och inget kunde var för töntigt eller för galet.
När konkreta - och bra - låtar började ta form var tanken först att enbart släppa musiken på vinylskivor i småupplagor. Men den stadigt växande hajpen i främst bloggosfären väckte tanken på ett riktigt album: Reveries, drömmerier, och det låter precis som det heter. Som när två musikälskande killar gömt sig från den till synes ändlösa Göteborgshösten (eller vad det nu är som pågår) i en källare/pojkrum/studio och bjudit in sina hjältar till en säregen dans: Beach Boys, sjuttiotalistisk softrock, italodisco, fransk elektronisk pop à la Sébastien Tellier, Air och Phoenix.
Lyxpop i charmig lo-fi-version med syntetiska handklapp och trummaskinsrytmer jämte perfekta "oo-oo-oh"-körer, där låtar som Sunset Blvd och Number one är klockrent uppdaterade Beach Boys-hyllningar, Runway to elsewhere ekar distinkt av Air och Hold on för tankarna till ELO eller 10 CC.
De mångskiftande sångerna skiner som skeva plastpokaler i ett hemmabyggt prisskåp, bubblar som den nervösa energin hos hormonstinna ungdomar på havskryssning, sprudlar som den syntetiskt smakande läsken ur sjuttiotalets sodastream-apparater.
Möjligen falnar charmen på vissa av spåren efter några lyssningar tillräckligt för att avslöja en del svaga punkter och ytligheter i duons låtknåpande, samtidigt är det just spontaniteten och den obekymrade naiviteten som är Pacifics styrka.
"Som om ett par seglarskor fått skivkontrakt" beskrev Jan Gradvall inte helt galet och väldigt roligt hur det här låter. Som om Brian Wilson sjöng om fyrans spårvagn till Saltholmen, kompad av Air. Säger jag.
(Publicerad i GP 080227)

Inga kommentarer:

ANNONS