måndag 22 mars 2010

Autechre: Oversteps

Autechre: Oversteps (Warp/Border)
Akter som Aphex Twin, Underground Resistance, LFO och Basic Channel må ursäkta. Tyngst och mest långlivad kredd i technosfären har ändå Autechre, duon från Rochdale strax norr om Manchester.
I snart tjugo år har Rob Brown och Sean Booth med aldrig sinande lust och precision utmanat, förundrat, förvirrat, förfärat och förtjusat omvärlden med sin musik. De första skivorna drog tydligt åt ambient i enlighet med dåtidens "intelligent dance music", men med början kring 1995 års Tri Repetae vek duon av på en allt mer egensinnig bana, mot en allt komplexare, radikalare och mer ljudkonstlig musik.
Snart var vi rätt långt borta från såväl dansgolv och klubbar som chill out-lounger. Det här var musik för fokuserat lyssnande med hifi-hörlurar. Avancerad klanglig och rytmisk utforskning på djuphavsnivå. Stundtals gick det så långt att det nästan tog emot att lyssna. Det blev för svårt, för strukturlöst, för svårgenomträngligt.
Oversteps, Autechres tionde regelrätta album i ordningen, visar sig dock vara ett litet men ganska tydligt kliv bort från den värsta kargheten och uppbrutenheten, tillbaka mot ett varmare, fylligare, mer konkret sound.
Nästan så att man blir lite besviken. Först. Sen kastar man sig ut, sugs in i deras unika ljudvärld – så oöverträffat mångbottnad och livfull att den känns som en musikens motsvarighet till filmens 3d-teknik.
Inledande R Ess (jodå, titlarna är lika kryptiska som någonsin) börjar i total tystnad, kommer stegrande som en annalkande tyfon vid horisonten, sveper in lyssnaren i disig dramatik, dör sedan bort, lämnar rum för Ilanders mer rytmiska attack, nervsträngen dallrar frenetiskt, vibrerar vidare in en nogsamt regisserad kakafoni av anslagna harpsträngar i den snudd på orientaliskt ljudande Known(1), vilar ut i den vackra Pt2ph8:s mjukt avrundade ambientarmar.
Så fortsätter det i en aldrig sinande ström av djuplodande musikalitet. Autechre spelar i en helt egen liga, är själva ointressserade av samtida elektronisk musik men är omöjliga för alla andra att ignorera.
På påskdagen kommer de till ett sedan evigheter utsålt Nefertiti i Göteborg för en exklusiv livespelning. Synd att inte fler får chansen att uppleva den här musiken skapas i realtid.

Inga kommentarer:

ANNONS