måndag 22 februari 2010

FM Belfast: How to make friends

FM Belfast: How to make friends (Kimi/BAM)
Isländska FM Belfast har småhajpats i England för denna charmanta lilla debutskiva som låter som en mix mellan Calvin Harris kitsch-disco och The XX blygt viskande sovrums-indie. Smittande syntig popmusik med barnsligt driv och opretentiös approach, det senare manifesterat i två lika udda som stappliga (och egentligen helt onödiga) covers: en långsamt pratig Pump up the jam och en avig Killing in the name (Rage Against The Machines taggtrådshit, här kallad Lotus). Annars harmlöst rolig popmusik.

torsdag 11 februari 2010

Massive Attack: Heligoland

Massive Attack: Heligoland (Virgin/EMI)
Jag trodde nog att den mediokra 100th window, i princip Robert Del Naja solo, var slutet för Massive Attack. Men Grant Marshall anslöt sig igen och nu, sju år senare, har de skrapat ihop till ett nytt album. Som är långt bättre. Stundtals briljant. Paradise circus med Hope Sandoval på sång är lika ruskig som genial. Tunde Adebimpe (från TV on the Radio) är klockren på ljuvliga Pray for rain. Men ibland skiner överarbetet igenom, det blir krångligt och riktningslöst. Ändå: en återkomst som spiller över av kreativa infall och givande input utifrån. Förutom nämnda gästvokalister hörs också trotjänare som Horace Andy och Martina Topley-Bird plus Damon Albarn och Guy Garvey (Elbow). Dessutom kan man ju notera den lyxiga lista på folk som funnits med i inspelningsprocessen men INTE hörs på den slutgiltiga skivan: Terry Callier, Jhelisa, Beth Orton, Elizabeth Fraser, Dot Allison…

Pantha du Prince: Black noise

Pantha du Prince: Black noise (Rough Trade/Border)
Någonstans mellan Murcofs djupt organiska electronica, Khonnors indie-ambient och Four Tets knorriga speldose-house finner vi tyske Hendrik Weber alias Pantha du Prince. Titeln på detta hans tredje album syftar på för människan ohörbara toner, naturens egna ljudsignaler som sägs varna för annalkande katastrofer. Och visst bärs hans musik fram av en slags arkaisk, mystiskt folkloristisk klang. Eller så har Weber bara hittat den felande länken mellan Detroit och Berlin - exakt så låter det nämligen.

Valravn: Koder på snor

Valravn: Koder på snor (Gateway/BAM)
Lite förenklat kan man se danska Valravn (med färöisk sångerska) som ett svar på det Garmarna och Hedningarna gjorde på nittiotalet i Sverige. Det vill säga att tänja folkmusiken i två samtidiga riktningar, dels bakåt mot det medeltida ursprunget, dels framåt mot dagens elektronik. Vevlira i sprakande möte med technobeats. Koder på snor (strängar) är Valravns andra och mycket starka album och har alla förutsättningar att bli deras rejäla crossover-genombrott.

måndag 8 februari 2010

Hot Chip: One life stand

Hot Chip: One life stand (Parlophone/EMI)
Det har i åratal hävdats att albumets tid är förbi. Att det är enskilt nedladdade låtar som kommer att gälla. Det där har jag aldrig trott på. Inte Hot Chip heller tydligen, trots att de ofta framstått som ett typiskt singelband med fantastiska låtar som And I was a boy from school och Ready for the floor.
One life stand, Londonkvintettens fjärde fullängdare, är just ett klassiskt genomarbetat och mångfacetterat popalbum. Tio sånger av högst skilda karaktärer som tillsammans bildar en logisk helhet ämnad att lyssna på i en given följd.
Och om Made in the dark senast var ett rätt hårt och skarpt album, så är One life stand betydligt mjukare, snällare – romantiskt till och med. Halvvägs in ligger en svit med lugna, reflekterande sånger där Hot Chip delvis helt lämnar det electrodanspop-territorium vi förknippar dem med.
Men det är öppningen som är sensationellt bra. Thieves in the night startar piggt och slagkraftigt med Alexis Taylors ljusa röst envetet mässande att "happiness is what we all want". Hand me down your love är än bättre: taktfast pådrivande trummor möter stråkar möter piano möter syntig bas i ett lysande hantverk som bara Hot Chip är kapabla till. Och sen I feel better, som flera redan jämfört med Kanye Wests 808-skiva nyligen. Med lyriskt upplyftande stråkar över ett klassiskt housebeat och härligt småcorny sång.
Senare dras så tempot ner, först försiktigt med den stadiumvänliga Brothers, sedan helt med den närmast Will Oldham-ska pianoballaden Slush. Medan fina Alley Cats låter som en typisk Robert Wyatt-sång (inte konstigt, de gav ut en gemensam ep ifjol).
Mot slutet ökar intensiteten, de smyger in lite dubstep i We have love och avslutar med den lite tuffare, mörkare Take it in, uppmjukad av killarnas stämsång.
50 minuter har resan tagit, en befriande oförutsägbar tripp sprängfylld av noggrant utplacerade detaljer i finurliga sammanhang. Ett ytterst moget album där Hot Chip lyckas förena yta med djup och elektroniskt driv med akustiska klangfärger. Musik som, i alla fall till stora delar, kommer till sin rätt just här, på detta album. (Publicerad i GP 100203.)

Dmitry Fyodorov: Shapeless

Dmitry Fyodorov: Shapeless (Adrian Recordings)
Den svenska duon med det förvillande ryska namnet gjorde sig ett namn 2008 när de släppte en gratislåt i månaden till visst uppseende. Nu kommer albumdebuten, tio instrumentalt elektroniska eskapader genom rätt mörka bakgator. Lite som stallkamraten Andreas Tilliander fast i stiliserat svartvitt och med ett lika piggt som klaustrofobiskt driv. Skivans centerpiece är det långa och envetet Kompakt-tuffande Centralia detour medan singelspåren Coconut office och Simcoe bjuder på lite mer melodiskt ljus. Bra! (Publicerad i GP.)

fredag 5 februari 2010

Four Tet: There is love in you

Four Tet: There is love in you (Domino/Playground)
Efter den mörka, råa och sammanbitna Everything ecstatic senast släpper Kieran Hebden på både tyglar och smilband, låter rytmerna flöda friare och rakare, melodierna sikta högre och energin brinna ljust och klart. Monstersingeln Love cry har en tung efterföljare i Sing!, där västafrikanska klanger paras med distinkta technobeats och plottrig sampladelica. Annat är mer svävande och stillsamt, men klubb-pulsen finns där hela tiden, under ytan. I mina öron den bästa utvecklingsväg Four Tet kunde ta! (Tidigare publicerad i GP.)

Jaga Jazzist: One-armed bandit

Jaga Jazzist: One-armed bandit (Ninja Tune)
Norska Jaga Jazzist har alltid halkat mellan genrestolarna: jazz? electro? progrock? postrock? Allt ryms under deras brokiga paraply, därav också deras attraktionskraft. Nya skivan är deras bästa hittills, storslagen och intensivt energisk, lika tät som halsbrytande tajt med pådrivande rytmer och envetet upprepade melodilinjer. Influenser som Steve Reich, Soft Machine/Robert Wyatt, Tortoise och Squarepusher trängs och trivs ihop. Allt med maestro John McEntire vid studiospakarna. (Tidigare publicerad i GP.)

Angélique Kidjo: Oyo

Angélique Kidjo: Oyo (Naive/Playground)
Hennes fars död nyligen väckte tanken hos Angélique Kidjo om en skiva med utgångspunkt i låtarna hon älskade som ung hemma i Benin. Det blev en salig mix av traditionella sånger, jazzballader, highlife och afrobeat, en Aretha Franklin-hit, en Santana, en fin gospeltolkning av Otis Reddings I got dreams to remember och så en hårt afrosvängande cover på funkmonstret Move on up. På tok för spretigt totalt sett men många starka enskilda spår och de roliga låtvalen gör det ändå till ett lyckat projekt. (Tidigare publicerad i GP.)

Nitzer Ebb: Industrial complex

Nitzer Ebb: Industrial complex (Major Records/Sound Pollution)
Parallellt med att ex-skivbolaget Mute ger ut två samlingsboxar med detta legendariska industrisyntband så kommer här Nitzer Ebbs första nya album på hela femton år. De öppnar urstarkt med Down on your knees – kargt och rått och stenhårt som vore det 1984 igen. Och så länge de håller sig till det här old school-receptet är det en storartad comeback. Men så envisas de med att dra tempot med jämna mellanrum, och då låter de plötsligt som ett taffligt plagiat av turnépolarna Depeche Mode. (Tidigare publicerad i GP.)

Alison: Duality

Alison: Duality (Electric Fantastic Sound)
Det förvånar inte att Göteborgsduon Alison började som en engångsgrej med Yazoo-covers. Hela detta debutalbum osar och vibrerar av den legendariska 80-talsduons varma syntsound. Magnus Johansson, tidigare hörd i liknande sammanhang under namnet Topgun, behärskar idiomet till fullo medan Karin Bolin Derne till och med sjunger i samma djupa tonläge som Alison Moyet. Just där går det kanske lite långt i Yazoovurmen, men låtar som Love fool, Disco dolly och There was a time håller högsta klass. (Tidigare publicerad i GP.)

onsdag 3 februari 2010

William Vivanco: El mundo esta cambia'o

William Vivanco: El mundo esta cambia'o (Naïve/Playground)
William Vivanco har kallats Kubas bäst bevarade hemlighet, men kanske är det nu dags för ett genombrott för denne 34-åring från Santiago. Låtarna och bredden har han. Soundet är lika rootsigt som samtida och härligt pan-latinamerikanskt - det låter lika mycket brasilianskt som kubanskt när han kryssar mellan de karibiska öarna med djupa strandhugg in på kontinenten. Tankarna går till landsmannen Raul Paz och brassen Seu Jorge, saknas gör bara en tydligare personlig profil i den lite neutrala sången. (Tidigare publciead i GP.)

Delphic: Acolyte

Delphic: Acolyte (Cooperative/BAM)
Ränderna går tydligen aldrig ur Manchestertyget. Medlemmarna i trion Delphic var inte ens födda när New Order slog igenom och gick i blöja när The Hacienda peakade, likväl är släktskapet tydligt. Trots att de spelat in debuten i Berlin, med briljante producenten Ewan Pearson. Mixen av driven dansmusik och storslagen indierock kunde lätt kännas passé, men härligt pigga låtar och lika snygg som effektiv produktion lyfter det här till årets första lilla sensation. (Tidigare publicerad i GP.)

Lindstrøm & Christabelle: Real life is no cool

Lindstrøm & Christabelle: Real life is no cool (Smalltown Supersound/VME)
Lindstrøm följer upp den episka, långt utsvävande Where you go I go too med något helt annat, en samling djupt funky poplåtar i vintagesmart discoskrud. Han gör det med sjungande trotjänaren Christabelle vid sin sida och med Grace Jones, Giorgio Moroder och slimmad åttiotalsfunk i sinnet. Lika snyggt som svängigt. Skivan finns i olika utgåvor med diverse bonusmaterial, en med remixar (en briljant från Sally Shapiro), en med Lindstrøms utomjordiska 42-minutersversion av Little drummer boy! (Tidigare publciead i GP.)

ANNONS