måndag 10 december 2007

Diskjokke: Staying in (album)

Diskjokke: Staying in
(Smalltown Supersound/Dotshop.se)
Ibland blir man glad av så små saker. Som att Joachim Dyrdahl kallar sig Diskjokke. Som att öppningsspåret på hans debut heter Folk i farta. Att den norska nydiscoscenen bara blir bättre i takt med att den breddar sig. Och till stora namn som Lindstrøm, Prins Thomas och Todd Terje kan vi nu lägga denne Jokke som fått till scenens starkaste album hittills.
Hans musik drar åt det syntiga hållet, och det är ingen tillfällighet att tyska Booka Shade tidigt blev fans - deras studsigt och luftigt melodiösa house är en tydlig influens. (På Myspace inleder han dock sin lista över influenser med att skriva den franske discolegenden Cerrones namn tre gånger.)
De tio spåren på Staying in täcker annars in en brett område: från titelspårets naivistiskt gulliga sagohouse via Interpolations lite Andreas Tilliander-aktiga syntdub och den koskällefunkiga Cold out till den Kompakt-stompiga Glatt.
Mycket namedropping där, vilket jag ber särskilt mycket om ursäkt för, för det fina är just hur ickenördigt det här är. Bara enkel rakt på sak-musik att gunga med till, le åt, njuta av. Bli glad av.
(Publicerad i GP 071205.)

Inga kommentarer:

ANNONS