torsdag 27 september 2007

Amazon.com öppnar mp3-butik

Äntligen ser det ut som att Itunes ska få lite ordentlig konkurrens. Amerikanska nätsäljarjätten Amazon har just öppnat en mp3-sektion där de säljer musik från både mindre skivbolag och hittills två av de stora majorbolagen: EMI och Universal. Men det viktigaste är att de gör det med helt fria mp3-filer, inga jobbiga och hämmande DRM-skydd alltså - dessutom av hög kvalitet: 256 kbit/s är vad som ska gälla - vilket ju är mer än tillräckligt.

Priset är också en positiv utveckling: snäppet under amerikanska Itunes. De flesta låtar kostar 89 cent (drygt sex kronor) och albumen mellan sex och tio dollar. Vilket plötsligt känns intressant igen, eller hur?

Tyvärr tyvärr tyvärr och förstås funkar detta än så länge bara i USA, men vi får hoppas att det kommer en europeisk version snart (och inte om tre år). För det behövs verkligen en ny spelare på scenen, någon som ser till att Itunes inte ensamt kan diktera alla villkor. Och någon fristående, till skillnad från de skivbolagsstyrda katastrofprojekt som lanserats och lagts ned de senaste åren.

Den fullt fungerande betaversionen finns här.

Inga kommentarer:

ANNONS